Persecuția, pe scurt

De ce este Falun Gong persecutat în China?

Nu există nicio scuză sau motiv pentru care un grup ar trebui să fie persecutat. Totuși, motivul fundamental pentru care regimul chinez a început persecuția împotriva Falun Gong rezidă în faptul că e un regim totalitar, iar violenţa caracterizează regimurile totalitare. Asta a făcut și în cazul Tibetului, al mișcării studențești pentru democrație și asta le-a făcut și uigurilor sau creștinilor din China.

Acestea fiind spuse, există câțiva factori interconectați care ar putea aduce lămuriri asupra modului în care această persecuție a început în China.

Popularitatea Falun Gong  

Liderii PCC (Partidul Comunist Chinez / Partidul) se tem de orice grup mare de oameni care nu este direct controlat de Partid, iar Falun Gong era probabil cel mai mare.

În conformitate cu estimările guvernului chinez, Falun Gong, care a fost prezentat publicului pentru prima dată în 1992, număra, doar șapte ani mai târziu peste 70 de milioane de practicanți în China.

Falun Gong a devenit, după cum s-a exprimat US News and World Report în 1999: „cea mai mare organizație voluntară din China, mai mare chiar decât Partidul Comunist” care număra la momentul respectiv 65 de milioane de membri.

Partidul Comunist a fost intimidat de această creștere rapidă a popularității, astfel că mass-media controlată de stat a început să atace Falun Gong, iar securitatea de stat să spioneze și să hărțuiască practicanții.

O dovadă în plus că Partidul se temea de popularitatea practicii este dată de faptul că atunci când cărțile Falun Gong au devenit bestseller în 1996, publicarea lor a fost imediat interzisă.

Rolul lui Jiang Zemin

Temându-se de popularitatea în ascensiune rapidă a Falun Gong, liderul de atunci al Partidului, Jiang Zemin, a ordonat „eradicarea” practicii.

Jurnaliști și surse din interior l-au descris pe Jiang ca fiind „invidios” pe Falun Gong și „obsedat” de eliminarea grupului, pe care l-a văzut ca pe o subminare a dorinței sale de a rămâne în istorie drept al treilea lider suprem al Republicii Populare Chineze (alături de Mao Zedong și Deng Xiaoping).

Decizia lui Jiang Zemin de a lansa campania împotriva Falun Gong a primit puțin sprijin real din partea altor lideri de Partid. Inclusiv premierul de atunci, Zhu Rongji, adoptase o poziție conciliantă față de Falun Gong.

Dar împreună cu o mână de suporteri, conduși de Luo Gan (ce avea să devină unul dintre capii persecuției), Jiang a impus atitudinea anti-Falun Gong prin prezentarea grupului ca fiind cea mai mare amenințare pentru Partid. Etichetând Falun Gong ca „organizația unui cult malefic”, Jiang Zemin a creat Biroul 6-10 și a dat următorul ordin:

Distrugeți-le reputația, falimentați-i financiar și eliminați-i fizic!

Ideologii contradictorii

O altă explicație elementară pentru campania de persecuție aparent irațională este dată de ideologia ateistă a PCC, care se teme de toate grupurile din afara controlului său - în special cele care subscriu la o ideologie diferită.

Partidul a încercat de mai multe ori să elimine toate formele de exprimare religioasă din China, o țară numită în mod tradițional ca „tărâmul divin”. Până în ziua de astăzi, credincioșii romano-catolici, mulți protestanți și budiști tibetani nu pot să își exercite în mod liber credința în China, aflându-se într-un risc constant de a fi deținuți și torturați. 

În ciuda deschiderii din ultimele decenii a Chinei, către o economie de piață, Partidul Comunist ateu încă se bazează nu doar pe un sistem leninist de guvernare, ci şi pe o ideologie oficială marxistă.

Toate religiile din China au fost, și în multe cazuri, continuă să fie, persecutate de către PCC. Diferențele constau în gradul în care sunt persecutate, în numărul de persoane persecutate, precum și în efortul pe care Partidul îl depune în persecutarea fiecărui grup la un moment dat.

În 1999, Falun Gong a devenit o țintă firească deoarece era cel mai mare grup spiritual din China, înregistrând totodată cea mai rapidă creștere în popularitate și având un sistem de valori diferit de al PCC.

 

"Singurul lucru necesar pentru ca răul să triumfe este ca oamenii de bine să nu facă nimic."

Edmund Burke

IA ATITUDINE

ȘTIRI RECENTE

Locurile de desfășurare a Jocurilor Olimpice „chiar lângă lagărele cu prizonieri”

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing a avut tot fastul la care ne-am putea aștepta din partea unui regim autoritar dornic să-și lustruiască imaginea globală: Sute de copii care țineau în mâini obiecte de recuzită în formă de porumbel și formau o inimă în timp ce dansau pe un stadion luminat de stele, în timp ce focuri de artificii verzi și albe scriau cuvântul „primăvară” deasupra capului, o referire la sărbătoarea Anului Nou Lunar.

  MAI MULT

19-02-2022 Tortură

Un eveniment avea să schimbe Istoria. Regimul de la Beijing declară război Adevărului, Compasiunii şi Toleranţei. Şi îl pierde.

În contextul pandemiei actuale, din ce în ce mai mulţi ochi se îndreaptă acuzator către guvernul comunist de la Beijing, considerându-l responsabil de pierderile de vieți omenești înregistrate la nivel mondial. Ceea ce nu se ştie poate prea bine este faptul că regimul totalitar chinez este deja obișnuit să fie acuzat cu motive reale şi extrem de serioase de diferite crime monstruoase, fără însă să se sinchisească să dea vreo explicație sau să iasă la scenă deschisă și să își prezinte scuzele, fie ele chiar şi pentru salvarea aparențelor. MAI MULT

Speranță neîmplinită: Amintindu-ne de protestul istoric al Chinei de acum 21 de ani

În urmă cu douăzeci și unu de ani, aproximativ 10.000 de persoane care practicau Falun Gong s-au adunat în fața Biroului de Apel al Consiliului de Stat de lângă Zhongnanhai, sediul Partidului Comunist din Beijing. Ei s-au aliniat în rânduri ordonate pe marginea drumului pentru a cere autorităților un mediu în care să își poată manifesta dreptul la credință, fără să fie hărțuiți. În timpul acestui protest, practicanții Falun Gong nu au fluturat bannere sau postere și nici nu au strigat sloganuri. Majoritatea au făcut în liniște exercițiile de meditație ale Falun Gong. MAI MULT

Persecuție religioasă neîntreruptă și pericolul de intensificare — Un studiu de caz privind 20 de ani de persecuție asupra Falun Gong în China

Când vorbim despre libertatea religioasă, problema persecuției religioase devine primordială și ne confruntăm cu întrebarea: Ce se va întâmpla atunci când are loc persecuția religioasă? Ce se poate întâmpla dacă persecuția religioasă este ignorată sau chiar tolerată de comunitatea internațională? Răspunsul scurt este că ea se poate intensifica. La ce nivel se poate intensifica și ce se întâmplă dacă în această persecuție este implicată și o categorie profesională cum ar fi cea medicală? MAI MULT

IA ATITUDINE

În Focus

Pentru mai multe informații vă rugăm să ne contactați la

0753 537 206 (Bogdan)
sau la falungong.info@gmail.com