Fang Bin, avertizor COVID-19 și practicant Falun Gong, întemnițat în Wuhan

11/04/2022 Tortură
Avertizorul COVID-19, Fang Bin, în 2020.

Când pandemia a început să se răspândească la începutul anului 2020, un cetățean de rând pe nume Fang Bin a înfruntat autoritățile și a dezvăluit întregii lumi adevărul ascuns din haosul din Wuhan.

Preluat de mass-media precum NBC News și SCMP, Fang Bin a fost unul dintre cei mai renumiți avertizori care au raportat adevărul despre ceea ce se petrecea în Wuhan, China, în acele prime luni cruciale. În timp ce Partidul Comunist Chinez (PCC) a minimalizat evenimentele în desfășurare, Fang a dezvăluit lumii întregi ceea ce se întâmpla cu adevărat. El a furnizat materiale video cu spitalele supraaglomerate din Wuhan, în care se puteau vedea grămezi peste grămezi de pungi pentru cadavre încă din 25 ianuarie 2020. După ce a filmat această realitate cruntă, el a făcut-o cunoscută în afara Chinei prin Youtube, o platformă blocată în China continentală.

Acest conținut a zguduit autoritățile chineze deoarece era complet diferit de propaganda media difuzată de stat. Scopul PCC a fost să-și înșele cetățenii și lumea întreagă că Partidul avea un plan impecabil de management al COVID-19. Strategiile de mass-media și de politică externă ale Biroului Politic din această perioadă au fost similare cu cele utilizate în timpul mușamalizării sistematice a focarului de SARS în 2003, dezvăluind un model consistent de cenzură de stat atunci când vine vorba de controlul societății de către regimul chinez.

Expunerea curajoasă a adevărului de către Fang a condus la arestarea lui de mai multe ori între 1 și 9 februarie 2020. După ce îl arestaseră prima dată, când șase polițiști apăruseră la ușa sa în costume HAZMAT, polițiștii au fost nevoiți să îl elibereze datorită reacțiilor publice și a statutului său de jurnalist. Totuși, autoritățile chineze nu l-au lăsat să plece fără un avertisment sever.

Ar trebui să existe o singură voce, altfel se va crea haos.

–Polițiștii către Fang Bin

Poliția i-a făcut clar că numai guvernul ar trebui să vorbească lumii despre coronavirusul apărut în China, astfel încât propaganda să poată fi elaborată cu atenție și să rămână necontestată. Era o amenințare ușor voalată. Dreptul la informare și libertatea de exprimare este un drept fundamental, dar oamenilor care trăiesc sub puterea totalitară a Partidului Comunist Chinez li se interzice această libertate.

Într-o postare din 3 februarie 2020, Fang Bin le-a spus urmăritorilor săi că a primit mii de solicitări de prietenie pe WeChat și i-a luat ore întregi să le răspundă tuturor, menționând că presa de stat chineză a avertizat cu privire la consecințele grave cu care se va confrunta oricine „răspândește zvonuri” despre virus.

Cu toate acestea, aproximativ două zile mai târziu, poliția s-a întors la el acasă. În ultimul său videoclip, datat 9 februarie 2020, el a îndemnat toți chinezii să reziste regimului comunist, solicitând: „Redați puterea deținută de regim înapoi poporului!”.

După ce a postat acel material video, poliția s-a întors și l-a arestat. Fang a dispărut de atunci și nu s-a mai știut nimic despre starea lui sau despre locul în care se află. El mai fusese anterior încarcerat pentru credința sa în Falun Gong, așa că cei dragi sunt extrem de îngrijorați pentru el.

Potrivit The Epoch Times, pe 24 noiembrie 2020, un oficial din Wuhan a declarat prin telefon publicației de știri că Fang este în viață, iar cazul său avea nevoie de mai mult timp pentru a trece prin procedurile legale.

Cazul lui Fang este legat de pandemie, deci este complicat. Noi [Tribunalul și Procuratura Districtului Jiang’an] trebuie să facem mai multe cercetări înainte de a putea trimite raportul [la Curtea Intermediară din Wuhan]. Vom solicita amânarea dosarului.

–Oficial din Wuhan (numele și funcția nu au fost dezvăluite din motive de siguranță)

Se crede că Fang este reținut în Centrul de Detenție Jiang’an situat în Wuhan. Până în prezent, el continuă să fie întemnițat împotriva voinței sale și fără să se întrevadă data la care ar putea fi lăsat liber. Deoarece nimeni din afara centrului de detenție nu a putut să îl vadă pe Fang, există îngrijorări sporite din partea familiei sale și a comunității internaționale cu privire la situația sa.

Familia sa a insistat cu fermitate ca lui Fang să îi fie asigurată o apărare adecvată, dar procedura a stagnat semnificativ din cauza lipsei de informații și a intensificării intimidării exercitate de poliție. Mai mult decât atât, practicanților Falun Gong li se refuză o apărare adecvată, aceasta în cazul în care li se încuvințează vreo apărare, în majoritatea instanțelor chineze. Judecătorii din întreaga țară se folosesc de texte legale neclare pentru a condamna practicanții la pedepse în lagăre de muncă forțată și închisori.

Federația Internațională a Jurnaliştilor (IFJ) a declarat: „Jurnaliştii sunt o sursă vitală de informaţii luate de la fața locului, în special în timpul unei situații de urgenţă ce vizează sănătatea publică, şi ei nu trebuie să fie pedepsiți pentru că raportează știri. FIJ își exprimă îngrijorarea profundă cu privire la situația în care se află Fang și cere autorităților chineze să-l elibereze imediat.”

Eforturile lui Fang nu vor fi în zadar. Puteți începe prin a distribui povestea lui și dând posibilitatea lumii întregi să afle ce s-a întâmplat cu acest erou: jurnalistul care ar fi putut salva multe vieți datorită încercării sale neînfricate de a face cunoscut adevărul. Cu cât sunt mai mulți oameni care îi cunosc poveste și pașii curajoși pe care i-a făcut Fang pentru a dezvălui adevărul, putem face presiuni asupra guvernului chinez și oficialilor locali din Wuhan pentru eliberarea sa.

Sursă https://faluninfo.net/fang-bin/

IA ATITUDINE

În Focus

Pentru mai multe informații vă rugăm să ne contactați la

0753 537 206 (Bogdan)
sau la falungong.info@gmail.com