Copenhaga: Dezbatere parlamentară privind persecuția împotriva Falun Gong și recoltarea forţată de organe din China

de corespondent Tong Lin din Copenhaga

În timpul unei dezbateri parlamentare din data de 5 aprilie, cele nouă partide care formează Parlamentul danez (Folketing) au discutat despre persecuția ce are loc în prezent în China împotriva Falun Gong și despre recoltările forţate de organe de la practicanţi Falun Gong și alți prizonieri de conștiință. Parlamentarii au luat atitudine faţă de această practică total lipsită de etică și au fost de acord să ţină cont de problemele legate de drepturile omului în viitoarea cooperare comercială și economică cu China.

Această dezbatere a urmat după ce în luna februarie, câțiva parlamentari din Partidul Popular Danez i-au pus întrebări ministrului Afacerilor Externe, Anders Samuelsen, cu privire la poziția guvernului privind suprimarea Falun Gong în China, şi în special cu privire la recoltarea forțată de organe de la practicanţii Falun Gong din China. Dezbaterea parlamentară ce a urmat este prima de acest gen care s-a concentrat asupra abuzurilor împotriva practicanţilor Falun Gong ce au loc în prezent în China.

Oficialii danezi, Claus Kvist Hansen, Kenneth Kristensen Berth și Anders Samuelsen

Crime împotriva umanității

Claus Kvist Hansen de la Partidul Popular Danez, cel de-al doilea partid ca mărime din parlament, a declarat că dezbaterea a fost diferită de subiectele supuse de obicei discuţiei în parlament, aceasta pentru că s-a avut în vedere detenţia arbitrară a oamenilor de către un regim dictatorial, precum şi tortura și uciderea civililor.
Hansen a subliniat că este important ca țările democratice să îndrăznească să se concentreze asupra crimelor împotriva umanității, acesta fiind motivul pentru care a dorit ca o astfel de dezbatere să aibă loc în parlament.

Faptul că oamenii ar fi supuși la detenții sistematice, la investigații medicale ulterioare, urmate de execuție, în cele din urmă fiind tăiați, iar organele ce le-au fost selectate, vândute persoanei care plătește cel mai mult, este pur și simplu atât de incomprehensibil, încât am rămas fără cuvinte. Și se pare că asta se întâmplă în China.

Ieri am vizitat câțiva practicanți Falun Gong și aș putea spune că practicanții Falun Gong sunt în general oameni mai sănătoși, deoarece nu fumează tutun și nu consumă alcool. Dacă toate acestea sunt adevărate, imaginați-vă că oamenii din China sunt selectați ca bovinele la abator pentru a fi folosiți în traficul de organe în funcție de calitatea corpului lor. Din nou, îmi lipsesc pur și simplu cuvintele!

– Parlamentarul danez, Claus Kvist Hansen

Libertatea de exprimare este una dintre valorile fundamentale

Michael Aastrup Jensen, purtătorul de cuvânt pe probleme de afaceri externe al partidului liberal danez, Venstre, a declarat că afacerile interne din Danemarca au fost deja influențate de către comuniștii chinezi. De exemplu, Teatrul Regal a decis să anuleze spectacolul companiei Shen Yun pur și simplu pentru că acest grup de artă este considerat a fi afiliat Falun Gong.

„Din punctul de vedere al Venstre este extrem de rușinos. Și credem, de asemenea, că este foarte grav. (...) În Danemarca, o democrație liberală, libertatea de exprimare este una dintre valorile fundamentale. De aceea, trebuie să avem un cuvânt de spus despre asta”, a declarat Jensen.

„Trebuie să ne exprimăm critica în toate ocaziile”

Nikolaj Villumsen de la Alianța Roșu-Verde a declarat că guvernul danez a purtat dialoguri prin care a criticat situaţia drepturilor omului în China, dialogurile având loc în spatele ușilor închise. Însă sunt necesare mai multe eforturi pentru a se asigura că astfel de dialoguri generează progrese reale.

Villumsen a arătat că nu numai practicanţii Falun Gong sunt suprimaţi în mod violent, ci şi alte grupuri se confruntă cu situații similare. „Este atât de important să criticăm suprimarea ce are loc. (...) Danemarca trebuie să ceară în mod clar guvernului chinez să respecte drepturile fundamentale ale omului pe care le are poporul său și să oprească persecuția. Trebuie să ne exprimăm critica în toate ocaziile și în cadrul tuturor forumurilor relevante.”

 Cred că, de fapt, mulți oameni sunt abuzați. ...situația pe care o dezbatem presupune luarea de prizonieri, furtul trupurilor lor, uciderea lor ca rezultat, iar noi vorbim despre un dialog egal. Cred că este extrem de dificil să avem un dialog egal cu un regim care se află în spatele unor astfel de lucruri. Aceasta este o chestiune de conștiință. (...)

Îmi place China, îmi place cultura chineză și cred că este o țară culturală minunată, care, din nefericire, a fost distrusă de regimul pe care îl are și pe care nu știu dacă să îl numesc comunism sau, mai degrabă, fascism roșu.

– Parlamentarul danez, Kenneth Kristensen Berth

„Trebuie să ne facem foarte bine auziți în acest domeniu”

Rasmus Nordqvist de la partidul Alternativa a afirmat că dorește să se alăture discuției, deoarece subiectul este unul important: „persecuția membrilor Falun Gong, această recoltare de organe de care auzim, din păcate, încă se întâmplă. (...) Trebuie să ne facem foarte bine auziți în acest domeniu și trebuie să accentuăm această critică".

Parlamentarul danez a fost mulțumit că tema a fost ridicată spre dezbatere deoarece: „în mod evident, această crimă, nu trebuie să aibă loc”.

Ministrul Afacerilor Externe: Persecuția continuă în China

Anders Samuelsen, ministrul Afacerilor Externe, a declarat că suprimarea Falun Gong continuă. „Potrivit grupurilor pentru drepturile omului, persecuția practicanților Falun Gong continuă să fie monitorizată, ei sunt reținuți arbitrar, arestați și judecați și supuși abuzului fizic și mental. Practica Falun Gong este ilegală în China începând cu anul 1999”.

Ministrul a afirmat că guvernul danez urmărește în mod constant situația drepturilor omului în China și că această situație este discutată în mod continuu cu China.

Aș dori să subliniez că guvernul constată în mod deschis că situația practicanților Falun Gong arestați și supuși abuzului este îngrijorătoare. (...) Guvernul intenționează să ridice în permanență problema drepturilor omului și să încerce să îmbunătățească situația drepturilor omului în China.

– Anders Samuelsen, ministrul danez al Afacerilor Externe

Propunere comună pentru respectarea drepturilor omului în China

Parlamentarul danez Claus Kvist Hansen a anunțat spre adoptare o propunere comună din partea Partidului Popular Danez, Alianței Roșu-Verde și partidului Alternativa.

Acesta a declarat că Parlamentul își exprimă îngrijorarea cu privire la suprimarea gravă a drepturilor omului de către China. „Parlamentul cere Chinei să respecte drepturile umane fundamentale ale poporului său și să oprească persecuția activiștilor pentru democrație, a unioniștilor și a minorităților naționale și religioase, inclusiv a Falun Gong, a tibetanilor, a creștinilor și a uigurilor”.

În ceea ce privește recoltarea violentă de organe, solicităm Chinei să înceteze imediat să folosească corpurile persoanelor care nu s-au înregistrat în mod liber ca donatori de organe. Parlamentul solicită suspendarea întregii cooperări între instituțiile medicale din China și Danemarca până când China va implementa practici transparente și credibile privind transplantul de organe.

– Parlamentarul danez, Claus Kvist Hansen

Sursă http://en.minghui.org/html/articles/2018/4/14/169366.html

IA ATITUDINE

În Focus

Pentru mai multe informații vă rugăm să ne contactați la

0753 537 206 (Bogdan)
sau la falungong.info@gmail.com